donderdag 2 juni 2022

 Schiphol topman is geen brokkenpiloot.


De leden die deel uit maken van de commissie luchtvaart zouden Dick Benschop, de topman bij Schiphol, eens goed onderhanden nemen over zijn gevoerde beleid. Want de urenlange wachtrijen op onze nationale luchthaven waren natuurlijk zijn schuld en een uurtarief betalen aan beveiligers en bagage afhandelaars van onder de 11 euro per uur was pure uitbuiting en de slavernij was echt allang afgeschaft. 

 

Bij de vaststelling van deze tarieven hebben overigens de verplichte Europese aanbestedingsregels ook een belangrijke rol gespeeld en niemand heeft de inschrijvers met een pistool op de borst gedwongen in te schrijven. Dit blijft in deze discussie naar mijn mening echter wel wat onderbelicht. Dat Benschop volgens Geert Wilders en zijn secondant Graus direct uit zijn functie moest worden gezet was wel het minste dat er moest gaan gebeuren. Wat dacht deze man wel zei Geert tegen een verslaggever om met een bootje te gaan varen in de Filipijnen, terwijl anderen hun vliegtuig misten. Wilders had echter de klok horen luiden maar wist weer eens niet waar de klepel hing, want dat varen vond plaats in Den Haag en ons bestuurscentrum ligt echt niet in Azië. De meeste commissieleden hadden dus hun messen heel scherp geslepen om de eerste klap, die ondanks de inflatie, altijd nog een daalder waard is, uit te delen. Zelfs van Haga was plotseling toegetreden tot deze commissie om, zoals hij van te voren had aangekondigd, Benschop naar huis te sturen. 

Maar van deze plannen kwam niets terecht, Dick Benschop had zijn zaakjes namelijk goed voor elkaar, want hij had, niet geheel toevallig, precies voorafgaand aan deze commissievergadering een deal gesloten met de vakbonden. De betrokken medewerkers op Schiphol ontvangen een bonus van ruim 840 euro en bovendien een toeslag op hun uurloon van ruim 5 euro, in ieder geval van 1 juni tot 5 september 2022. Maar dat het uurtarief inclusief deze toeslag na 5 september voor deze mensen niet naar beneden zal gaan, viel wel op te maken uit de antwoorden van zowel de man van de vakbond als de baas van Schiphol. De slippendrager van Wilders, Graus, probeerde het nog wel door aan te geven dat Benschop toch echt verantwoordelijk was voor de puinhoop op Schiphol, maar ook deze aanval pareerde Benschop vakkundig door aan te geven dat hij slechts het door het kabinet in 2016 vastgestelde beleid had uitgevoerd. Het was zijn opdracht de kosten terug te brengen, waardoor de Staat als grootaandeelhouder meer dividend zou ontvangen en die opdracht had hij uitgevoerd. Dat je kosten niet ongestraft alsmaar terug kunt brengen zonder aan kwaliteit in te boeten, daar hadden zowel de politiek als hij, echter wel te laat op gereageerd, zo gaf hij toe. Hij gaf tevens aan niet weg te lopen, maar te gaan voor een kwaliteitsverhoging van Schiphol. Ik geef hem zeker na deze vergadering het voordeel van de twijfel, want hij had hier zijn zaken goed voor elkaar. 

De commissieleden van met name de oppositie dropen teleurgesteld af en gaan hun pijlen nu natuurlijk weer richten op Mark Rutte, want die is volgens hen uiteindelijk verantwoordelijk voor alles wat er in onze maatschappij verkeerd gaat de afgelopen 10 jaar. Bijna 2 miljoen stemgerechtigde Nederlanders (1 op de 5) hebben echter op hem gestemd, zijn deze mensen niet de uiteindelijk echt politiek verantwoordelijken? Dat Rutte fouten maakt en heeft gemaakt is duidelijk en na 10 jaar politieke verantwoordelijkheid is zijn foutenlijstje best gegroeid en wat is er mooier voor de oppositie dan dit lijstje als een soort grammofoonplaat steeds maar weer af te draaien.Ik hoor overigens vrij weinig over dat andere lijstje, waarin zaken staan waarvoor Rutte ook politiek verantwoordelijk is, maar die maatschappelijk wel goed zijn uitgepakt. De politiek is te druk bezig in een voortdurende zoektocht naar barbertjes die moeten hangen en heeft daardoor geen tijd om de zaken die er echt toe doen aan te pakken. Dat is kwalijk en het is dan ook niet zo gek dat het vertrouwen in de politiek en het kabinet met 17% nog nooit zo laag is geweest, maar dat is echt niet alleen te wijten aan Rutte. Dit mogen ook alle 150 leden van de Tweede Kamer zichzelf aanrekenen, maar aan zelfreflectie komen ze niet toe, ze zijn te veel bezig met de voortdurende zoektocht naar barbertjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten