donderdag 4 februari 2016

Ik wil best met Henk een spelletje Memory spelen.

Ik ben namens mijn partij voor de professionalisering van de Stichting Jongerenwerk Den Ham. Ik zie van nabij de grote inzet van de vrijwilligers en heb daar veel waardering voor. Dat zij een volgende stap willen zetten, juich ik dan ook van harte toe. Ook vind ik dat de gemeente SJDH hierbij moet helpen. Waar ik echter faliekant tegen ben, is het collegevoorstel dat aan de subsidieverstrekking voor deze professionalisering ten grondslag ligt. De door mij aangevoerde argumenten zijn voor mijn partij zelfs zo zwaarwegend dat ik tegen dit voorstel heb moeten stemmen. Dat lijkt vreemd en vraagt zeker om een nadere uitleg en daar is mijn blog een mooi instrument voor.

Wij dienen ons gemeenschapsgeld zo effectief mogelijk in te zetten en moeten daarbij als een goed huisvader op onze gezamenlijke portemonnee passen, zodat we niet onnodig geld uitgeven. Tenslotte is dit geld dat wij met z’n allen hebben opgebracht. Waken voor verspilling van gemeenschapsgelden is naar mijn mening één van de belangrijkste taken van een raadslid. In het raadsdebat over dit onderwerp op 19 januari 2016 heb ik aangeven dat, indien er m.b.t. de professionalisering van SJDH samengewerkt zou worden met de stichting Zorgsaam Twenterand, er eenzelfde invulling zou kunnen worden gegeven aan de wens tot professionalisering maar dat dit veel minder subsidiegeld zou vergen dan waar in het collegevoorstel om werd gevraagd. Dat de fractievoorzitter van het CDA zich tijdens de raadsvergadering van 2 februari 2016 niet meer kon herinneren dat ik dit daadwerkelijk ook zo uitgesproken had, was op z’n minst verbazingwekkend want dit debat vond slechts twee weken geleden plaats. Of dit aan zijn korte termijn geheugen ligt of slechts een vorm is van selectieve vergeetachtigheid, durf ik niet te zeggen. Maar ik adviseer hem hier toch geen risico's mee te nemen en samen met bijvoorbeeld zijn vrouw, regelmatig wat spelletjes Memory te gaan spelen. Maar ik ben ook best bereid als vrijwilliger/mantelzorger regelmatig een spelletje Memory met hem te komen spelen hoor, ik wil best een collega helpen zijn geheugen wat te verbeteren. Overigens leest u hier mijn inbreng van 19 januari waaruit zonneklaar blijkt dat ik dit wel degelijk zo naar voren heb gebracht en Henk kan dit natuurlijk ook nog eens op zijn gemak via de site van de gemeente terug kijken en beluisteren. Daar ga ik in de tweede termijn ook expliciet in op het verschil van minimaal 14.000,= euro en doe met klem een beroep op de wethouder het voorstel voor nu in te trekken. Overigens (weer) opvallend dat niet de CDA woordvoerder over dit onderwerp mij hierover interrumpeerde, maar dat de CDA fractievoorzitter zich persoonlijk geroepen voelde mij met deze onjuiste stellingname te confronteren. Nu maar wachten op zijn reactie, waarin hij aangeeft zich vergist te hebben, hoe lang zou ik hierop moeten wachten? 

Dat het financiële verschil tussen de voorgestelde samenwerking met YMCA/Stap vestiging Zwolle en de stichting Zorgsaam Twenterand minimaal 14.000,= euro was heb ik in de raadsvergadering van 2 februari 2016 nog even expliciet aangegeven.  Overigens had Mark Paters, fractievoorzitter van GBT dit bedrag tijdens de raadsdebatten, als eerste ook al naar voren gebracht. Vanuit de ChristenUnie kreeg ik het verzoek hierover schriftelijk bewijzen aan te dragen. Aan dit verzoek heb ik de volgende dag met veel plezier voldaan en uit de aanbieding van Zorgsaam Twenterand blijkt zonneklaar dat de samenwerking met deze stichting de gemeenschap minimaal 14.000,= euro zou besparen, oplopend tot maar liefst 24.000,= euro. Maar mijn voorstel om op 2 februari 2106 de beslissing tijdelijk op te schorten en ook dit aspect er bij te betrekken, was helaas onbespreekbaar. Voor de liefhebbers van getallen hier de gehonoreerde offerte van YMCA/Stap en hier de opstelling van de  kosten die stichting Zorgsaam Twenterand hiervoor in rekening zou brengen. Let wel, beide aanbiedingen voldoen volledig aan de wens van SJDH om te professionaliseren. Het verschil zit louter en alleen in de doorberekende kosten. 

Mijn tweede en zeker niet minder belangrijke argument was de dekking die het college had “gevonden” voor deze uitgave van bijna 43.000,= euro, wederom dus een greep uit onze reserves. Eerder werd al 1.7 miljoen euro van onze reserves gebruikt en daar gaan we dus vrolijk mee door. Saillant detail in deze is, dat deze coalitie inmiddels al ruim 411.000,= euro meer aan onze reserves heeft onttrokken, dan voor heel het jaar 2016 was begroot. Je kunt je afvragen wat een begroting op deze wijze nog waard is. De drie C's zullen toch hopelijk wel begrijpen dat onze reserves eindig zijn en dat dit niet de kruik is van de weduwe van Sarfat? Dit afromen van onze reserves noem ik dus potverteren en dat kan niet op de instemming van mijn partij rekenen. Dat is voor de VVD onacceptabel en het getuigt in ieder geval van een schrikbarend gebrek aan creativiteit bij dit college. Kennelijk moest dit voorstel er snel doorheen gejast worden zoals naar mijn mening duidelijk blijkt uit dit slechte voorstel dat de raad werd voorgelegd. Overigens was de oppositie eensgezind in deze mening en hebben alle oppositiepartijen tegen dit voorstel gestemd. 

Buiten het financiële nadeel door de professionalisering van SJDH door YMCA/Stap Zwolle te laten uitvoeren is het een feit dat we hierdoor de “eigen” stichting Zorgsaam Twenterand benadelen in hun mogelijkheden omzet te genereren. Zij krijgen van ons al een grote bezuinigingsopdracht, waarbij ontslag van personeel zeker niet uitgesloten is, dus deze extra omzet had zeker kunnen helpen. We dienen toch als raad ook zoveel mogelijk te bevorderen dat de werkgelegenheid in Twenterand in stand wordt gehouden? Kennelijk laten we dit uitgangspunt hier volledig los en ook dat hebben we zo niet afgesproken. Ik ben van mening dat we bij de verstrekking van subsidies ook het aspect werkgelegenheid in Twenterand dienen te betrekken. Wat te denken van de reiskosten Zwolle/Twenterand door de medewerker van YMCA/Stap en de daarbij behorende extra uitstoot aan vervuilende uitlaatgassen? Niet het belangrijkste argument, maar toch opmerkelijk dat we dit als gemeente ook subsidiëren, hoezo duurzaamheid? Zelfs wordt er in dit voorstel subsidie voor huisvesting gegeven, volledig in strijd met de afspraken gemaakt in 2013 met onze andere subsidienemers en mogelijk dus zelfs een precedent met gevolgen. Kortom, buiten de twee hoofdargumenten, op meerdere gronden een heel slecht voorstel. Hoe is het dan toch mogelijk dat zo'n voorstel, dat aantoonbaar op zo veel punten rammelt door dit college aan de raad wordt voorgelegd en vervolgens door de coalitiepartijen wordt doorgedrukt.? De drie coalitiepartijen kozen er heel bewust voor 43.000,= euro gemeenschapsgeld uit te geven terwijl het aantoonbaar en tegen dezelfde kwaliteit ook voor 19.000,= kon worden gerealiseerd. Wat is er hier toch allemaal aan de hand? Zijn er misschien beloften gemaakt in het verleden die nu ingelost moeten worden? Wie het weet mag het zeggen, maar voor mij is deze gang van zaken dus echt onverklaarbaar. Maar dat was het fietspad aan de Kerkallee ook, dus eigenlijk moet ik mij hierover niet eens verbazen.

Kennelijk ligt er bij mensen betrokken bij SJDH in de richting van Zorgsaam Twenterand nog steeds zoveel oud zeer, dat we hier als gemeenschap het slachtoffer van zijn geworden door minimaal 14.000,= euro  (mogelijk zelfs oplopend tot 24.000,=) meer uit te moeten geven dan voor de professionalisering van SJDH noodzakelijk is. Dit is voor mij dus niet te verkopen en daarom hebben we tegen dit voorstel gestemd. Helaas hadden mijn argumenten geen resultaat en stemde de drie coalitiepartijen voor dit voorstel. De meerderheid beslist en dat is maar goed ook en onderdeel van onze democratie. Helaas heb ik bij dit onderwerp stellig de indruk dat argumenten hier de doorslag helaas niet hebben gegeven. Dat betreur ik zeer en dat hoort dus niet bij een democratische afweging. Natuurlijk heb ik SJDH gefeliciteerd met de versterkte subsidie en waarom ook niet? Mijn bezwaren waren primair gericht tegen het collegevoorstel en niet tegen de stichting Jongerenwerk Den Ham.


2 opmerkingen:

  1. Helder en duidelijk verhaal, gebaseerd op feiten en onderbouwd met bewijsstukken. Ben het met je eens deze beslissing is niet te begrijpen en een onnodige verspilling van gemeenschapsgelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij is deze vorm van omgaan met gemeenschapsgelden eigenlijk te bizar voor woorden. Kennelijk zijn de drie christelijke partijen in Twenterand hiervoor direct verantwoordelijk. Zij hebben niet alleen aan de inwoners van Twenterand iets uit te leggen. Ongehoord, onverantwoordelijk en onvoorstelbaar, om maar eens te spreken van de drie O's.

    BeantwoordenVerwijderen