zaterdag 20 februari 2016

Never a dull moment in politiek Twenterand.

“Over de politieke inhoud waren Rianca Evers-den Ouden en ik het lang niet altijd met elkaar eens, maar ik heb veel respect voor haar beslissing om te stoppen met haar werk als bevlogen raadslid en te kiezen voor zaken die duidelijk zwaarder wegen. Ik wens haar veel sterkte en succes. Ik ben er ook van overtuigd dat we haar op enig moment terug gaan zien als raadslid of misschien zelfs wel als wethouder op het sociale domein.

Deze zinnen heb ik gepost op mijn FaceBook pagina toen Rianca zelf haar beslissing wereldkundig had gemaakt te stoppen met haar werkzaamheden als raadslid.. Dat zij bevlogen was en is, leidt geen twijfel, ze heeft het zelf over een inzet van 200%. Dat is weliswaar een feitelijke onmogelijkheid, maar het is wel degelijk een feit dat zij zich vastbeet in onderwerpen en er duidelijk volledig voor ging. Geen verkeerde instelling, maar het gevaar dreigt dat je dan weleens voor de muziek uit gaat lopen. Dat is echter een leerproces met name in de samenwerking met partijen van een andere politieke kleur en dat proces krijgt nu dus geen vervolg. Misschien doelt ze hier wel op als ze aangeeft dat de raad geen warm bad is, waar je lief en leed met elkaar deelt.  Dit lijkt mij gezien de politieke verschillen echter ook bijna een utopie, hoewel ik beslist niet van mening ben dat we elkaar respectloos bejegenen. Maar zeker, de debatten kunnen soms fel zijn maar na afloop geven we elkaar toch altijd weer de hand. Zo hoort het naar mijn mening dus ook. Of doelt zij hier meer op de sfeer binnen haar eigen CDA fractie?

Er wordt via de media al volop gespeculeerd over de opvolging van Rianca binnen de CDA fractie. Johan Oordt is formeel de eerste kandidaat, maar het lijkt mij politiek niet echt voor de hand liggen dat hij, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen tijd, als opvolger wordt geïnstalleerd. Zijn opstappen als wethouder ligt allemaal nog te vers in ons geheugen dus dat moeten we niet willen. Ik vraag mij ook af of hij dit überhaupt zelf wel wil. Hans Nieboer uit Vroomshoop is dan de volgende kandidaat en daarna zijn dorpsgenote Roswitha Uitslag-van Riggelen. Dus mogelijk toch weer een Uitslag in de gemeenteraad? Ik ga er echter niet over en zie wel wat er gaat gebeuren.

Nog even terug naar de raadsvergadering van 2 februari 2016. Hoewel ik de volgende dag direct gehoor heb gegeven aan het verzoek van Carla Hilberink namens de CU, om haar de offerte van Zorgsaam Twenterand voor de professionalisering van SJDH aan te reiken, heb ik er daarna helaas inhoudelijk niets meer over vernomen. De offerte van Zorgsaam was bijna 24.000,= euro goedkoper dan de door SJDH ingediende en door het college/coalitiepartijen gehonoreerde offerte van YMCA/Stap, dus een reactie was toch op z’n minst op z’n plaats geweest lijkt mij. Waarom zo'n groot bedrag extra uitgeven aan gemeenschapsgeld als je voor echt heel veel minder geld een zelfde resultaat kunt behalen? Dit valt onze inwoners ook niet uit te leggen, want de door mij aangeleverde bewijzen zijn echt keihard en daar kan niemand omheen. Maar kennelijk speelden argumenten hier geen rol en hebben andere belangen de doorslag gegeven.  Volgens mij moet je echter altijd op basis van argumenten met elkaar het debat aangaan maar daar hebben de drie coalitiepartijen dus heel bewust niet voor gekozen. Dit is voor mij weer eens een bewijs van de arrogantie van de macht van de 3 C’s en dat is mogelijk wel één van de redenen voor de opmerkingen van Rianca over de sfeer in de gemeenteraad.  Sfeer creëer je namelijk samen en daar vervullen echt alle partijen een rol in.

De komende debatten op 23 februari 2016 gaan o.a. over de toezegging van het college om 250.000,= euro te bezuinigen op onze subsidiestromen. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het college deze toezegging waar gaat maken en daar hebben we zeker wel wat vragen over.
Een ander agendapunt gaat helaas weer over het onderwerp potverteren, een onderwerp waar ik het helaas al vaker over heb moeten hebben. Als je in 2013 afspreekt op 1 januari 2016 een gebouw aan te kopen, mocht dit op deze datum nog niet verkocht zijn, lijkt het mij dat je hier dan rekening mee dient te houden in de begroting voor het jaar 2016. Helaas heeft dit niet plaats gevonden en wordt er daarom maar weer een greep uit onze reserves gedaan teneinde deze fout te herstellen. Dit is overigens niet de eerste keer dat we geconfronteerd worden met dit soort nalatigheden, nalatigheden die ook verstrekkende financiële consequenties kunnen hebben. Dit kan zo niet doorgaan, dit moet stoppen, maar helaas is de praktijk anders. Ook hierover willen we graag met de collega’s het debat voeren.

Never a dull moment in de politiek en zeker niet in politiek Twenterand. Ik sluit af met nog een keer mijn respect uit te spreken voor de keuze van Rianca voor haar gezin. Het is beslist een gemis voor de politiek in Twenterand. Maar we zien haar op enig moment zeker terug aan het politieke front. Ik dank haar dat ze de afgelopen jaren ook met mij heeft willen samenwerken, want ik besef echt wel dat ik niet de makkelijkste ben. Sterkte Rianca en ook dit gaat je lukken.

1 opmerking:

  1. Ik ben van mening dat je niet alleen vooraf een afweging moet maken of je volksvertegenwoordiger wilt worden maar ook goed moet overdenken of je hier de tijd voor kunt vrijmaken. Als je bezig bent met een eigen bedrijf en een gezin met opgroeiende kinderen hebt moet je vooral over dat laatste dus heel goed nadenken. De kiezers mogen er op rekenen dat deze afwegingen gemaakt zijn voordat je je beschikbaar stelt als kandidaat. Halverwege de rit de handdoek gooien is minachting van de kiezers en dat hoort niet. In bijzondere gevallen kun je een beroep doen op tijdelijke vervanging en dat was dus mogelijk een betere optie geweest dan definitief op te stappen. Ook het nog even na trappen met betrekking tot de onderlinge verhoudingen binnen de gemeenteraad is niet zoals het hoort.

    BeantwoordenVerwijderen