maandag 22 augustus 2016

Struisvogelpolitiek

Ik heb met verbazing kennis genomen van het collegebesluit van 14 juni 2016, dat de gemeente Twenterand niet langer wenst deel te nemen aan het onderzoek naar de meest ondernemersvriendelijke gemeente van Nederland. Dit onderzoek wordt tweejaarlijks uitgevoerd onder alle gemeenten in Nederland op initiatief van MKB Nederland.

De afgelopen jaren gaven deze onderzoeken helaas steevast aan dat de gemeente Twenterand zich in de onderste regionen bevindt en ik heb namens mijn partij hierover al een aantal malen met de verantwoordelijke portefeuillehouders het debat gevoerd. Bij het laatste onderzoek in 2014 werd wederom een beschamend lage plaats op de ranglijst ingenomen, de verantwoordelijke portefeuillehouder deed toen echter de toezegging bij het volgende onderzoek minimaal bij de bovenste 50% van alle gemeenten in Nederland te behoren. Ik moet  helaas constateren dat deze toezegging niet is waargemaakt. De ranglijst moet officieel nog worden opgesteld, maar helaas belooft dit weer niet veel goeds, want cijfermatig scoren we op een aantal onderdelen nu zelfs lager dan in 2014. In plaats van echter aan te geven waarom de toezegging niet kon worden nagekomen, neemt het college het besluit voortaan maar niet meer mee te doen aan dit onderzoek en onderbouwt dit omdat de respons door de eigen ondernemers erg laag is. Er hebben 61 ondernemers uit Twenterand aan dit laatste onderzoek meegedaan.

Ik deel de  mening van het college dat de respons laag is, maar ik ben het niet met het college eens dat de conclusie dan maar moet zijn, voortaan niet meer mee te doen. We moeten ons als gemeente in eerste instantie namelijk afvragen waarom de ondernemers kennelijk niet hebben deelgenomen. Speelt het feit dat we al een aantal malen zo laag scoren hier geen cruciale rol en hebben onze MKB bedrijven daardoor onvoldoende vertrouwen in dit college dat er in het ondernemersklimaat in Twenterand ooit structureel nog wat zal gaan verbeteren?  Niet zo’n onlogische gedachte als je al jarenlang zo slecht scoort en er iedere keer wordt aangegeven dit te gaan verbeteren maar dat de onderzoeken steeds maar weer uitwijzen dat we hier als gemeente niet in slagen. Bovendien kan de nieuwe onderzoeksmethode en de communicatie een rol hebben gespeeld. Kortom dit besluit is naar mijn mening veel te voorbarig en geeft een heel verkeerd signaal af.

Overigens vindt dit onderzoek over twee jaar ook in Twenterand weer gewoon plaats, collegebesluit of geen collegebesluit. Het enige wat het college hier namelijk kan besluiten is voortaan geen gebruik meer te maken van een additionele rapportage waarbij nader in wordt gegaan op de verkregen input en punten ter verbetering worden aangedragen. Deze interpretatie van de cijfers is additioneel en daar moet een (gering) bedrag voor worden betaald.  Hier voortaan geen gebruik meer van te maken is naar mijn mening een gemiste kans want maximaal 2500,= euro betalen voor dit landelijke onderzoek is alleszins acceptabel. Dit college heeft al veel hogere bedragen aan onderzoeken uitgegeven, onderzoeken die nu in een la liggen.

Ik ben tevens van mening dat dit onderzoek onder alle gemeenten in Nederland  over de relatieve positie van iedere gemeente in Nederland, als het gaat om het ondernemersklimaat, beslist zinvol is en ons scherp kan houden. Het is goed zo nu en dan in de spiegel te kijken en er achter te komen welke positie we in Nederland innemen, ook op dit gebied. De uitkomsten van zo’n grootschalig onderzoek verwerkt in een additionele rapportage verstrekt zinvolle handvatten ter verbetering tegen alleszins redelijke kosten. Zolang we onderaan bungelen kunnen we het ons beslist niet permitteren zo’n besluit te nemen. Als we gedurende een aantal jaren binnen de top tien staan weet je dat je de zaken redelijk voor elkaar hebt, nu weet je dat dit niet het geval is. Het college steekt echter het hoofd in het zand  en weigert de aangegeven verbeterpunten over te nemen.

Besluiten voortaan niet langer deel te nemen is wel een heel makkelijke oplossing, die niet strookt met mijn opvatting over het belang van ondernemers. Om de respons te verhogen moeten we ons nadrukkelijker inzetten teneinde het belang van zo’n onderzoek beter te communiceren richting onze ondernemers en moeten we hen duidelijk maken dat het ons als gemeente echt ernst is het ondernemersklimaat in Twenterand te verbeteren. De ondernemersverenigingen en het detailhandelsplatform moeten hier nadrukkelijk bij  betrokken worden. Struisvogelpolitiek is voor mij dus geen optie en daar ga ik met het college en mijn collega’s op 20 september het debat over aan.

1 opmerking:

  1. Heel juist dat je de vinger legt op deze zere plek. |In plaats van te zorgen voor verbeteringen en hier alles voorte doen, besluiten z4 hun kop in het zand te steken en niet meer deel te nemen aan dit landelijke onderzoek. Dat is geen besturen maar weglopen voor je verantwoordelijkheid. Beneiuwd of je hiervoor steun van de andere partijen voor krijgt. Zou zeker moeten.

    BeantwoordenVerwijderen