woensdag 28 september 2016

Beschuldigingen moet je hard maken

Dat je het in de politiek niet eens bent met een bewindspersoon, een partij of een persoon, die zich anderszins landelijk of lokaal  met de politiek bemoeit, is natuurlijk heel logisch en aan de orde van de dag. Ik ben zelf iemand die dit regelmatig , luid en duidelijk in de praktijk brengt. Dus reageren op gebeurtenissen, die zich in het politieke spectrum voordoen moet kunnen en is onderdeel van de politiek. Geef aan hoe je er over denkt en dat mag en moet soms ook best stevig.

Voor mij is hierbij echter niet alles geoorloofd en ook in je afkeuring over beslissingen dien je de normen en waarden goed in de gaten te houden. Overigens had ik met de opmerking van Mark Rutte in het programma Zomergasten geen enkel probleem. De jongens, waarvoor zijn opmerking was bedoeld, spreken nu eenmaal straattaal en je mag daar dus als politicus ook best gebruik van maken, sterker nog, ik denk dat hierdoor de boodschap zelfs beter overkomt. Dus wat mij betreft mag je best ver gaan, als je echter iemand beschuldigt moet je dit natuurlijk wel hard kunnen maken.

Naar aanleiding van de beslissing van DSW de zorgpremie met bijna 10 euro per maand te verhogen, vond mijn collega raadslid Wessels (CDA) het nodig via de sociale media te reageren richting het kabinet en de minister. Ik zal u alle tweets besparen, maar het begon dat dit kabinet weer eens een belofte brak en hij gaf vervolgens aan dat minister Schippers slecht op de hoogte is of mogelijk zelfs liegt. Hij zat er echter volkomen naast met zijn stelling dat deze minister een belofte had gebroken, er was hier sprake van een raming, dus een uitgesproken verwachting.  Of dat dan automatisch inhoudt dat je slecht op de hoogte bent, valt ook nog maar te bezien want deze raming is wel gebaseerd op cijfers die de minister zijn aangeleverd door het Centraal Plan Bureau (CPB). Een bureau dat overigens voor alle partijen (dus ook voor het CDA) zaken doorrekent, en ramingen op papier zet, die vervolgens ook door deze partijen naar buiten worden gebracht. Maar hoe dan ook, met  deze uitlatingen hoewel wat ongenuanceerd en politiek te voorspelbaar, kan ik wel leven. Je mag van mij best wat over dit kabinet zeggen, ook als lid van een lokale partij. Hoewel Pieter Omtzigt namens het CDA zich met verve roert op dit gebied. 

Waar ik mij echter heel erg aan heb gestoord en ook volledig afwijs is het feit dat raadslid Wessels de mogelijkheid oppert, en dit zelfs met de wereld deelt, dat deze minister willens en wetens liegt. Dat gaat naar mijn mening te ver en dat verbaast mij van een vertegenwoordiger van een partij die zich regelmatig opwerpt als de hoeder van onze normen en waarden. Ik neem het hem dus kwalijk dat hij minister Edith Schippers in verband brengt met het verspreiden van leugens, zonder dit vervolgens hard te maken. Dat is namelijk te makkelijk en alleen maar bedoeld om mensen en partijen te beschadigen. Edith Schippers kan zich hiertegen ook maar moeilijk verdedigen en daarom neem ik het via dit blog voor haar op. Dat het een partijgenoot van mij is speelt hier natuurlijk ook een rol. Dat wil overigens niet zeggen dat zij niet mans genoeg zou zijn om dit zelf te doen, maar zij heeft wel andere zaken aan haar hoofd volgens mij en kan ook niet overal op reageren.

Van de circa 19 zorgverzekeraars heeft er nu eentje de tarieven bekend gemaakt en de anderen komen met hun tarieven ergens half november naar buiten. Op dat moment kunnen we pas echt bepalen hoe hoog de gemiddelde prijsstijging in werkelijkheid is en of de ramingen van het CPB wel of niet kloppen.  We hebben het beste zorgstelsel van de wereld, maar de kosten stijgen helaas nog steeds, mede doordat we ook steeds duurdere medicijnen gaan gebruiken. De voortdurende en jaarlijkse kostenstijgingen zijn, mede door inspanningen van deze minister, al een heel stuk teruggebracht, maar we zijn er nog niet. Dat de verzekeringsmaatschappijen de stijgingen doorberekenen in hun premies, valt helaas niet te ontkomen en dat is overigens een beslissing die verzekeringsmaatschappijen geheel zelfstandig kunnen en mogen nemen. Dat de minister zich inzet een mogelijke stijging zo veel mogelijk te beperken mag je uiteraard van haar verwachten. Overigens hebben we in Nederland, voor de gevolgen van deze stijgingen, voor de financieel zwakkeren een prachtig instrument en dat is de zorgtoeslag. Mocht de premie boven verwachting stijgen dan gaat de zorgtoeslag ook omhoog om daarmee de koopkracht voor deze doelgroep op peil te houden. Ook dat heb ik node gemist in de reacties.

Dus wat mij betreft mag iedereen, ook Bertus Wessels, van alles roepen, maar iemand betichten van het mogelijk verspreiden van leugens, gaat mij persoonlijk te ver, of je moet dit hard maken. Als je dit niet kunt, moet je dit dus ook niet roeptoeteren. Dit past in ieder geval niet binnen mijn normen en waarden.  Maar ook hier kan en mag verschillend over worden gedacht, tenslotte hebben we in Nederland vrijheid van meningsuiting.

1 opmerking:

  1. Ik ben het volledig met je eens. Hier wordt de suggestie gewekt dat een minister zou liegen en dit moet je dus met bewijzen staven. Zo niet, dan is dit ongepast en hoort niet in de politiek thuis, zeker niet van iemand die lid is van een christelijke partij.

    BeantwoordenVerwijderen