zondag 23 oktober 2016

Vrijheid van meningsuiting

Ik krijg gelukkig regelmatig op- en aanmerkingen over standpunten die ik, namens mijn partij VVD Twenterand, communiceer met de inwoners van onze gemeente. Dat ik dit op veel manieren doe, lijkt mij inmiddels wel bekend en ook daar kun je van mening over verschillen, maar de social media zijn niet meer weg te denken, als je standpunten wilt verkondigen. Dat laatste is natuurlijk een eerste vereiste voor een politieke partij. Via deze kanalen kun je namelijk heel duidelijk kenbaar maken, hoe je als (lokale) partij over zaken denkt en daarbij hoef je ook geen blad voor je mond te nemen.

Dat de media dit overnemen en dat we daar, door middel van het uitgeven van persberichten, ook graag gebruik van maken is evident. De media zijn namelijk heel belangrijk om je standpunten nog breder over het voetlicht te brengen. Maar de media bepalen natuurlijk zelf hoe ze onze mening verwoorden en met name welke koppen men  boven een artikel zet. Juist dat laatste kan een enkele keer best eens tot misverstanden leiden, want vaak dekt zo’n kop niet altijd de hele lading en geeft het artikel ook niet helemaal de essentie weer van een partijstandpunt.

Als voorbeeld noem ik hier onze vragen over het fietspad aan de Kerkallee in Den Ham.  Omdat wij informatie hebben ontvangen dat de aankoop van de benodigde gronden niet zou vlotten, hebben wij als partij gevraagd wanneer het college met de aanleg van start gaat? Ons aanbod richting het college, om ook de locatie Zandstuve bij de marktoriëntatie voor het nieuwe overdekt zwembad te betrekken, gaf ook enige reuring. De koppen boven de beide artikelen in dagblad Tubantia gaven sommige mensen het idee, dat wij het besluit van de gemeenteraad om het fietspad aan te leggen niet zouden respecteren en in het tweede geval dat we als partij al hadden besloten dat het nieuwe zwembad in Vroomshoop moest komen.

Beide interpretaties waren en zijn echter onjuist. Voor het fietspad ligt er namelijk een raadsbesluit en hoewel we daar tegen hebben gestemd, is dit voor de VVD een gepasseerd station. Maar we vinden wel, dat als dit fietspad dan voor de veiligheid zo belangrijk is, we dit dan ook snel moeten aanleggen. Onze vraag luidde dan ook, waarom het zo lang duurt en of het er nog wel van komt? Met een paar mensen, waaronder een collega raadslid, heb ik daar via Twitter een debatje over gevoerd en daar heb ik, naar mijn mening, goed kunnen uitleggen hoe men onze vragen  moet beoordelen. Dat is ook de manier waarop ik graag met iedereen de discussie aanga, in het openbaar en onder eigen namen.  Als men twijfelt over onze standpunten, ben ik altijd bereid dit nader toe te lichten. Dat niet iedereen het met de standpunten van mij of mijn partij eens is, is alleen maar goed en houd je scherp. 

Over het meenemen van de locatie de Zandstuve bij de marktoriëntatie, zijn we als partij al vanaf de behandeling van het raadsvoorstel in april/mei 2016 heel duidelijk, dus er is niets nieuws in onze opstelling. Het enige nieuwe is gelegen in het feit dat de wethouder ons kort geleden aangegeven heeft, de locatie Zandstuve definitief niet mee te nemen in haar marktoriëntatie. De VVD heeft contacten met een betrouwbare marktpartij, die aangeeft deze oriëntatie gratis uit te willen voeren en ook beslist onder het maximaal bedrag te kunnen blijven dat we als raad voor zwemwater in Twenterand hebben bestemd. Deze marktpartij is een belangrijke speler op het gebied van zwembaden en heeft met succes in een groot aantal gemeenten zwembaden gerealiseerd, waaronder Multi Functionele Accommodaties inclusief exploitaties door derden.  Wij vinden tevens dat je de petitie van 4316 handtekeningen en de verzoeken van alle drie de dorpsraden in Twenterand niet naast je neer kunt leggen. Over een marktoriëntatie voor slechts twee locaties en beiden in Vriezenveen is overigens geen raadsbesluit genomen, dus deze optie staat gewoon open voor discussie of debat. Ons verzoek richting de portefeuillehouder om bij deze oriëntatie ook de locatie Zandstuve mee te nemen betekent dus pertinent niet dat dit zwembad voor de VVD persé in Vroomshoop moet komen. De VVD heeft hier namelijk nog geen besluit over genomen en dat kon ook helemaal nog niet. Maar de wethouder heeft besloten deze optie helaas niet mee te nemen, dus het laatste woord is hier nog niet over gesproken en niet alleen door de politiek.

Een inwoner van Vriezenveen ging na het lezen van een artikel in Tubantia, over ons voorstel de locatie Zandstuve te betrekken in de marktconsultatie, er echter van uit dat ik dit besluit wel degelijk al genomen had en dat zinde hem zeer waarschijnlijk als rechtgeaarde Vriezenvener niet. Het is voor hem kennelijk een politieke doodzonde om een locatie buiten Vriezenveen te betrekken in de afweging over de locatie van dit nieuwe overdekte zwembad.  Hij stuurde mij via een berichtje op mijn telefoon namelijk het dringende advies per direct op te stappen als fractievoorzitter van de VVD Twenterand en dat advies communiceerde hij, bleek achteraf,  ook richting enkele steunfractieleden van de VVD en tevens deelde hij zijn mening met enkele andere inwoners van Vriezenveen. Dat mag hij natuurlijk doen, maar hij weet kennelijk niet hoe hij zo'n impeachment procedure aan moet pakken. Daar wil ik hem echter best bij helpen, tenslotte wil ik mij als raadslid graag dienstbaar opstellen en ik ben gewend als mensen mij benaderen, hierop te reageren. Als eerste moet hij natuurlijk lid worden van de VVD en zich aanmelden bij de lokale afdeling van de VVD Twenterand, want alleen leden kunnen rechtsgeldige besluiten nemen. Vervolgens moet hij in een algemene ledenvergadering een voorstel indienen om het vertrouwen in de huidige fractievoorzitter op te zeggen of voorstellen mij, wegens het schade toebrengen aan de partij, te royeren. Hij gaat in zijn advies overigens volledig voorbij aan het feit dat alle standpunten en meningen die ik namens de VVD Twenterand verkondig, binnen de steunfractie van de VVD Twenterand vooraf zijn besproken en zijn goedgekeurd. Onze steunfractie bestaat uit 8 personen dus je mag echt wel spreken van een breed draagvlak. Ook gaat hij er kennelijk van uit dat wat de kranten schrijven altijd de volledige waarheid is en heeft hij nagelaten mij hier persoonlijk opheldering over te vragen.

Het advies van Gerrit Eertink neem ik dus niet serieus en neem dit dan ook niet over. Dat hij een mening heeft en deze verkondigt, is echter zijn goed recht en onderdeel van de vrijheid van meningsuiting, die ik, ook hier, altijd zal verdedigen, ook als ik het met een mening niet eens ben. Maar als hij mij als fractievoorzitter van de VVD Twenterand echt wil afzetten en zijn woorden dus kracht wil bijzetten, moet hij natuurlijk wel de juiste weg bewandelen. Dus Gerrit, kom aanstaande woensdagavond  26 oktober naar de algemene ledenvergadering van de VVD West Twente, geef je op als lid van de VVD en breng je voorstel om per direct afscheid van mij te nemen als fractievoorzitter van de VVD Twenterand in deze vergadering in stemming. Dat je kennelijk van mening bent, dat ik de VVD Twenterand belachelijk maak en jij je grote zorgen maakt over de schade die ik de VVD Twenterand toebreng, is een mening die ik niet deel, maar zeker respecteer. Mooi dat jij je zo druk maakt over mijn partij, maar als je mij op dit moment wilt afzetten als politiek woordvoerder van de VVD Twenterand, moet je echt aanstaande woensdagavond 26 oktober op de algemene ledenvergadering in de Poort van Twente te Rijssen, aanvang 19.30 uur, aanwezig zijn. Je kunt je ter plaatste en voorafgaand aan deze vergadering, opgeven als lid van de VVD, dus als je een kerel bent en echt wat wilt bereiken, zien we elkaar komende woensdag, daar stel je jouw voorstel aan de orde  en dan besluiten vervolgens de VVD leden hierover. Tot woensdagavond.

3 opmerkingen:

  1. Ik ken Gerrit Eertink al heel wat jaren en hij is zijn hele leven al (te?) voorbarig geweest in het trekken van conclusies. Hij is impulsief, stapt overal in, maar maakt nooit iets af. Zijn vele lidmaatschappen en voorzittersfuncties bij verenigingen en organisaties (ook politieke) spreken hierover boekdelen. Of hij het echt allemaal kwaad bedoelt, dat waag ik te betwijfelen, maar zijn acties zijn zeker niet altijd verstandig. Het voorbeeld dat u hier aanhaalt is weer een typisch bewijs van zijn ongenuanceerde manier van optreden. Uw reactie via dit blog, siert u.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Henk, Ik deel je mening dat de reactie van Gerrit weer eens erg impulsief is en dat hij zich vooraf niet goed heeft laten informeren over het standpunt van mijn partij. Helaas kan hij daar mijn partij onnodig en onterecht schade berokkenen en juist daarom heb ik hier in mijn blog aandacht aan besteed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede reactie om deze man aan te geven hoe hij zijn doel zou kunnen bereiken. Daar zal hij niet van terug hebben, Ik denk echter dat hij niet op jullie ledenvergadering zal verschijnen, hij heeft hopelijk nu wel door hoe belachelijk hij zichzelf heeft gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen