maandag 6 maart 2017

Genoeg is genoeg

Dat dit college een raadsvoorstel heeft ingediend en dat de raad vervolgens met 12 tegen 11 stemmen heeft besloten een overdekt zwembad te gaan bouwen aan de Prinsenweg in Vriezenveen Noord, zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Dat de beoogde locatie nog aangekocht moet worden terwijl de gronden bij de alternatieve locaties De Stamper, De Zandstuve en De Plump al in gemeentelijk bezit zijn, is volgens mij ook algemeen bekend. Geheel toevallig werd ik op de hoogte gebracht van het eerste gesprek tussen de gemeente en de eigenaren van het beoogde stuk grond voor de bouw van het zwembad aan de Prinsenweg. Het bleek maar een heel kort gesprek te zijn geweest, want de verschillen lagen mijlen ver uit elkaar. Natuurlijk kan dit tactiek zijn van deze eigenaren dus laten we het er op houden, dat het niet helemaal gegaan is zoals het college dit van te voren had ingeschat.  Goedkoper zullen deze gronden er echter niet op zijn geworden, schat ik zo in. 

Waar het college ook een grove inschattingsfout heeft gemaakt is bij de perikelen rond een groenstrook aan de Almeloseweg te Vriezenveen. Op 28 december 2015 heeft de gemeente Twenterand koopcontracten afgesloten voor woon/werk locaties op bedrijventerrein Almeloseweg Oost, met daarin de toezegging dat de te bouwen woningen vrij uitzicht zouden krijgen in de richting van de Almeloseweg. Dit was echter in strijd met een uitspraak van de rechter en ook in strijd met het na deze uitspraak aangepaste bestemmingsplan. Aangezien een aantal betrokken bewoners van de Almeloseweg, overigens volkomen terecht, bezwaar maakten kon de gemeente de in de koopcontracten opgenomen toezegging voor de opgenomen deadline niet nakomen. In plaats van de contracten van rechtswege te laten ontbinden koos men er echter voor de deadline op te rekken en kwam de gemeente met een aanvullende toezegging richting de kopers dat, mocht het vrij uitzicht ook voor deze tweede deadline niet worden waargemaakt, alle gemaakte en nog te maken kosten van de kopers door de gemeente zouden worden vergoed. CDA wethouder Jan-Herman Scholten is voor deze gang van zaken politiek verantwoordelijk. De wethouder had beter moeten en kunnen weten en heeft niet alleen geen of onvoldoende rekening gehouden met de belangen van acht betrokken inwoners, maar ook niet met de belangen van de kopers van de woon/werk locaties. Als gemeente worden we hierdoor helaas weer geconfronteerd met claims en kosten die we moeten betalen met gemeenschapsgeld. Ook de belangen van alle inwoners van Twenterand zijn hierdoor door de wethouder dus onvoldoende behartigd. De financiële gevolgen zijn buiten de kosten van de ambtelijke inzet en de kosten van de inhuur van een mediator inmiddels al opgelopen tot boven de 50.000,= euro en er ligt inmiddels een claim van één van de kopers van 291.300,= euro.

De invoering van de nieuwe algemene subsidieverordening is helaas een groot fiasco geworden met als gevolg dat heel veel organisaties en verenigingen niet wisten waar ze aan toe waren. Ook op dit moment is nog steeds niet duidelijk wanneer er een eind komt  aan deze tombola, met in eerste instantie heel veel nieten. Weer kon het debat over deze zaak niet worden afgerond omdat er onvoldoende stukken waren aangeleverd en het college en een instelling op cruciale punten fors van mening verschilden. Dat ik namens mijn partij op 5 juli 2016 tegen deze nieuwe subsidieverordening heb gestemd, was dan ook niet voor niets. Ook bij de invoering van deze verordening is door dit college een duidelijke inschattingsfout gemaakt.

Dit waren drie zaken die de afgelopen week aan de orde zijn geweest dus het houdt maar niet op, althans niet vanzelf en ik ben ondertussen wel klaar met deze constante stroom van inschattingsfouten met helaas steeds grote financiële gevolgen. Ik ben van nature een positivo, maar ik maak mij over het foutenfestival van dit college grote zorgen. Genoeg is genoeg en er moet dus wat gebeuren, maar als de inschattingsfouten in dit tempo doorgaan, komen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 misschien wel te laat om het tij te kunnen keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten