dinsdag 15 december 2009

Geen zinnig mens kan zoiets bedenken.....

De Vereniging Bar Gezellig Evenementen wilde geen enkel risico lopen dat stond bij voorzitter Dennis Pagter voorop. De brandweer werd dan ook ingeschakeld om te adviseren bij de keuze van de materialen waarmee hij de gehuurde kale hal wilde aankleden als “gezelligheidsruimte” voor de leden van zijn Vereniging. De brandweer kwam de zaak bekijken, heeft adviezen gegeven en deze werden keuring opgevolgd. Want Volendam wordt gelukkig nooit meer vergeten. Kosten nog moeite werden gespaard, geen vloerbedekking van 4,= euro per m2 maar de brandvertragende tegels van 60,= euro per m2 werden aangebracht. Het aangebrachte plafond werd ook voorzien van onbrandbare beplating. Niks aan de hand dus en “gaan met die banaan” werd er gedacht. “Wij hebben met de gemeente niets van doen, want we zijn een vereniging voor alleen leden en de bedrijven om ons heen drinken op vrijdagmiddag in de kantine toch ook een biertje?” Dennis dacht op deze wijze de gemeente te slim af te kunnen zijn en geen vergunning nodig te hebben. Maar……….. dat bleek een misrekening. De gemeente reageerde en deelde mee dat de activiteiten, op deze plaats, in strijd waren met het huidige bestemmingsplan en gestaakt diende te worden. Natuurlijk was Dennis het hier niet mee eens en bleef de activiteiten voortzetten en dacht voldoende creatief te zijn om toch de regels te kunnen omzeilen. Maar de gemeente bleef volhouden en controleren en ging zelfs handelend optreden. Tot zover een min of meer gebruikelijk beeld waar niet zo heel veel mis mee is. De gemeente voert haar handhavingstaken uit en de ondernemer zoekt de grenzen op van de mogelijkheden.

Maar na een gesprek met de verantwoordelijke wethouder mevrouw M.Abbema-Wijtsma werd het Dennis duidelijk dat, voortgaan op deze wijze geen zin had en hij hier niets mee zou bereiken, sterker nog het zou misschien wel tegen hem kunnen gaan werken. Zelfs hij moest zich aan de regels houden, de activiteiten staken en een procedure starten om langs de normale weg te trachten zijn activiteiten op deze plek te kunnen legaliseren. Hij besloot dus eieren voor zijn geld te kiezen, een goede beslissing. De media, die inmiddels lucht hadden gekregen van deze kwestie, maakte deze enig juiste beslissing van Dennis ook openbaar. Sommige politieke partijen reageerden hierop door aan te geven het belang in te zien van dit soort faciliteiten voor de jeugd in Twenterand.
De gemeente heeft, als dwangmiddel om bedrijven en particulieren aan de bestaande wet- en regelgeving te houden, de mogelijkheid van het opleggen van een dwangsom. Het woord zegt het al, hiermee kan gedreigd worden met het opleggen van een geldstraf, als men zich herhaaldelijk, niets aantrekt van een uitspraak van de gemeente. Dit middel dient slechts in het uiterste geval te worden ingezet, want communiceren werkt natuurlijk veel beter dan zaken dwingend opleggen. Maar soms ontkomt de gemeente hier niet aan en is deze maatregel noodzakelijk. Ik vraag mij echter af of in deze zaak niet te snel naar dit middel is gegrepen maar gezien de hele voorgeschiedenis geef ik de gemeente hierbij zeker het voordeel van de twijfel.

Dat de gemeente niet alleen een dwangsom heeft opgelegd aan de Vereniging Bar Gezellig Evenementen maar ook aan Jari Autoparts b.v. is echter niet te begrijpen. Jari Autoparts b.v. is slechts als verhuurder betrokken in deze zaak en juridisch dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk bij mogelijke overtredingen van de huurder. Wordt de woningbouwvereniging ook juridisch vervolgd na het ontdekken van de wietplantage in Vriezenveen? Dat heeft Jari Autoparts b.v. de gemeente op 19 november, 2 dagen na ontvangst van de brief met de dwangsom, duidelijk gemaakt in een aangetekend schrijven. Tot op heden heeft de gemeente hier echter nog niet op gereageerd.
De gemeente stelde duidelijk in haar brieven dat de activiteiten blijvend gestaakt diende te worden en als zekerheid hiervoor moest de Vereniging enige zaken uit voeren waardoor het daadwerkelijk onmogelijk gemaakt werd om deze activiteiten überhaupt nog te kunnen voortzetten. In de lastgeving, zoals zo’n brief wordt genoemd, stond letterlijk dat “alle alcoholische drank verwijderd dient te worden en te blijven, evenals de koelvitrines, die daarvoor dienst doen, alsmede de muziekinstallatie, de jukebox en de bar.” Dennis Pagter en de leden van de Vereniging zijn direct begonnen met de ontmanteling van de installaties en het verwijderen van de goederen. Alle alcoholische drank werd uit het pand verwijderd, de koelvitrines werden uit de bar gesloopt en opgestapeld in het magazijn zonder aansluiting op een stroombron. Mogelijk dat deze vitrines misschien zo lang verhuurd - of zelfs verkocht konden worden. De muziekinstallatie werd uit het pand verwijderd en van een jukebox had nog nooit iemand iets gehoord of gezien in deze locatie, dus daar was men gauw klaar mee. De bar vormde echter wel een probleem want deze was gedeeltelijk opgebouwd uit gemetselde stenen muurtjes. De wel te demonteren zaken van de bar werden verwijderd en om ieder gebruik als bar onmogelijk te maken werd de hele bar ook nog eens omtimmerd met 2.5 meter hoge houten panelen. Niemand kon hier meer aan gaan zitten, laat staan iets drinken of nuttigen. Op deze wijze was volgens de Vereniging geheel voldaan aan het gestelde in de lastgeving. Het was de bedoeling van de gemeente dat er geen goederen en andere zaken in het pand meer aanwezig waren die het strijdig gebruik als bar of discotheek nog mogelijk zouden kunnen maken. Ieder zinnig mens dat ter plaatse ogenschouw gaat nemen, kan zien dat het volstrekt onmogelijk is om hier dit soort activiteiten binnen korte tijd te ontplooien. De Vereniging was en is ervan overtuigd in deze zaak als goed burger te hebben gehandeld en zag het controle bezoek van de “toezichthoudende ambtenaar” aangekondigd voor 2 december j.l. dan ook vol vertrouwen tegemoet. Tijdens dit bezoek werden door deze ambtenaar enige foto’s gemaakt en op de vraag van Dennis Pagter of alles in orde was, kwam het antwoord dat de ambtenaar hier niet over ging. Heel vreemd dat een z.g. “toezichthoudende ambtenaar” niet gaat over zaken waar hij toezicht op moet houden. Dat moet de gemeente, in casu de verantwoordelijke wethouder, mij nog maar eens uitleggen. Een echt betrokken ambtenaar had, indien hij of zij van mening was dat er nog niet helemaal was gehandeld volgens het gestelde in de brief, toch minimaal moeten aangeven wat er dan nog uitgevoerd moest worden? Het lijkt wel of ambtenaren er belang bij hebben om dwangsommen te kunnen innen. In Twenterand ook een bonuscultuur?

Als donderslag bij heldere hemel werden er op 11 december j.l. zowel door de Vereniging Bar Gezellig Evenementen, alsmede door Jari Autoparts b.v. aangetekende brieven ontvangen van de Gemeente Twenterand, waarin werd medegedeeld dat er niet was voldaan aan de lastgevind. Er moet voor 14 januari 2010 door een ieder 25.000,= euro aan de gemeente worden overgemaakt. Natuurlijk verbijstering, onbegrip en ook wel schrik bij de betrokkenen.
Ik ontving op vrijdagmiddag 11 december, de dag dat deze brieven werden ontvangen, een telefoontje van Dennis Pagter waarin hij mij op de hoogte stelde van één en ander en waarin hij mij verzocht of ik hem hiermee kon helpen of van advies kon dienen. Ik moet heel eerlijk toegeven dat dit telefoontje mijn ego een beetje streelde, want dit was het bewijs dat mijn acties om aan de bewoners van Twenterand duidelijk te maken waarom ik de raad in wil, effect hebben.
Binnen korte tijd was ik ter plaatse, heb de zaak in ogenschouw genomen en uitgebreid met de betrokkenen gesproken. Ik heb hen ook op de man af gevraagd, of er na de ontvangst van de lastgeving nog activiteiten hadden plaatsgevonden in de bewuste locatie. Zij hebben mij verzekerd dat er na het bezoek van de wethouder direct begonnen is met het ontmantelen en er geen activiteiten meer hebben plaatsgevonden. Er is geen enkele reden om dit niet te geloven. De situatie is voor mij heel duidelijk. De Vereniging heeft ervoor gezorgd dat het feitelijk onmogelijk is om als horeca gelegenheid op deze locatie nog te kunnen functioneren en er zijn zelfs zaken verwijderd die zelfs niet in de lastgeving werden genoemd. Het is nu een lege, kale en ongezellige hal, waar het niet goed toeven is. Dit doet de naam Bar Gezellig in het totaal geen recht meer. Maar dat was ook de bedoeling en de strekking van de lastgeving van de gemeente Twenterand. Zoals eerder genoemd deze constatering zal ieder zinnig mens doen.

Waarom de gemeente dan toch tot inning van de beide dwangsommen is overgegaan is mij dan ook volstrekt onduidelijk. Weliswaar staan de lege koelvitrines nog in het magazijn en staan er nog een paar restanten van de oorspronkelijke bar, maar het is duidelijk dat deze niet in gebruik zijn of op korte termijn in gebruik genomen kunnen worden. Ik ben van mening dat een gemeente zich in zo’n geval niet moet verschuilen achter letterlijke teksten maar veel meer de strekking van deze teksten in het oog moet houden. Zeker in dit geval, waarbij de teksten door de gemeente n.b. zelf zijn opgesteld en de “toezichthoudende ambtenaar” eigenlijk uitsluitend moet controleren of men zich heeft gehouden aan de lastgeving en of het beoogde doel is bereikt. Naar mijn mening heeft de Vereniging zich volledig gehouden aan de strekking van de lastgeving en heeft de gemeente ook haar gestelde doel volledig bereikt. Een opslag van enkele lege koelkasten en de aanwezigheid van een paar stenen muurtjes veranderen deze constatering in het geheel niet. Het was dus volgens mij volstrekt onnodig om in dit geval tot inning van de beide dwangsommen over te gaan. Dit is een sprekend voorbeeld van hoe een gemeente nu juist niet met ondernemers dient om te gaan en een vorm van ondernemertje pesten. De gemeente moet niet te veel gefocust zijn op letterlijke teksten in regelgeving maar veel meer op de strekking achter deze teksten. Het is de taak van de gemeente om ondernemers en bewoners van dienst te zijn, te helpen en te adviseren en dat alles op een klantvriendelijke wijze. Dat is de taak van de gemeente en dus van de ambtenaren. Op mijn website en in mijn communicatie met de bedrijven heb ik dit reeds meerdere malen aangegeven en mijn standpunten worden hierdoor alleen maar bevestigd. Het is echt hoogtijd voor een ondernemer in de raad.

Ja, ik weet heus wel dat ondernemers (maar ook bewoners) lastig kunnen zijn en steeds maar weer de grenzen van de mogelijkheden opzoeken en zelfs geneigd zijn om soms over het randje te gaan. Maar laten we toch blij zijn met deze ondernemers, zij zorgen voor werkgelegenheid en bedrijvigheid in onze gemeente. De gemeente moet zoveel mogelijk medewerking verlenen aan bedrijfsplannen resp. initiatieven en niet op zoek gaan naar mogelijkheden om deze tegen te gaan. Dit vergt een echte mentaliteitsverandering binnen de gemeente Twenterand en dus ook van de ambtenaren. Mijn handen jeuken om deze veranderingen binnen de gemeente op gang te brengen, in te voeren en te handhaven.

Stem daarom VVD en bij voorkeur op Chris.

4 opmerkingen:

  1. Overal waar Dennis de Pagter uit Goor aktivteiten of werkzaamheden heeft uitgevoerd,is er alleen maar een spoor van vernieling achter gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anoniem,

    Jammer dat u niet zo flink bent om uw gegevens bekend te maken. Ik ga hier met u niet in discussie over wat Dennis Pagter heeft achter gelaten. Ik heb geconstateerd dat in dit specifieke geval hij niet fair is behandeld door de gemeente Twenterand. Een burger heeft recht op hulp van politieke partijen als deze een geschil met de overheid heeft. Of dit nu een dominee is of iemand met een verleden. Daar maakt de VVD gelukkig geen onderscheid in.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Beste Meneer Walraven,

    Ik heb via mijn bedrijf kennis mogen maken met de aktieviteiten van de heer de Pagter
    Hieruit is in 2008 een opdracht ontstaan welke nog steeds doende is.
    vandaar dat ik u graag verwijs naar de site van kolkman.nl als u dan het kopje Faillissementen aanklick gevolgd door verslagen treft u de naam pagter,de aan.
    Bij onze firma is het licht al gaan branden.
    Misschien is het ook voor de rest van nederland mogelijk.

    Groet Stephan Vloedbeld

    Mede eigenaar Showtime VOF.

    ps ook een(anoniem) gewaarschuwd mens telt voor 2

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geachte heer Walraven,

    Ik verwacht niet dat iemand die voor een politieke partij uitkomt zich inlaat met iemand die 166.000 euro aan schuldeisers heeft achtergelaten na een spoor van onheuse praktijken, eindigend in een faillissement.

    Ik ben misschien iets naïver dan mr. Anonymous door mijn naam te noemen, maar ik moet het helaas grondig met hem eens zijn.

    BeantwoordenVerwijderen