vrijdag 18 december 2009

Luchthaven van de baan: Kansen voor de regio vervlogen!

De provincie gaat niet akkoord met een luchthaven in Twente. Mijn partij is hier niet gelukkig mee. Want voor de economische ontwikkeling van onze regio is een luchthaven zeer belangrijk en dit wordt door het besluit een halt toegeroepen. Ik ben van mening dat het weer een gemiste kans is om Twente op de kaart te zetten en onze regionale economie een enorme duw in de rug te geven. Maar het was een democratisch besluit, waarbij wel moet worden aangetekend dat dit besluit genomen werd met het kleinst mogelijke verschil en er zelfs een Statenlid direct vanuit het kraambed moest worden opgehaald. Maar dat hoort ook bij onze democratische besluitvorming. Het College van GS is nu zelfs gevallen over de luchthaven. Het negatieve besluit over de luchthaven is echt om moedeloos van te worden. Waar zijn we nu toch mee bezig? We geven het signaal af aan ondernemend Nederland dat ze onze regio beter kan mijden. Omdat het realiseren van een project van een beetje omvang hier blijkbaar tot de onmogelijkheden behoort.

De komende bestuursperiode zullen we echt uit een ander vaatje moeten tappen. Willen we de werkgelegenheid stimuleren en onze economie weer laten groeien dan zal er meer ruimte voor ondernemen moeten komen. Dat geldt voor zowel de industrie, de agrarische sector en de dienstverlening. De landelijke, provinciale en lokale politiek is te ver doorgeslagen in het opwerpen van allerlei belemmeringen. Natuurlijk weten we niet of de VVD betrokken wordt bij de komende coalitieonderhandelingen in Twenterand, dat is voor een groot gedeelte afhankelijk van de verkiezingsuitslag. Maar als dit het geval is zal de VVD er, wat mij betreft, voor moeten kiezen duidelijke afspraken te maken, afspraken waar we elkaar op kunnen aanspreken. Want gelet op de komende financieel moeilijke periode zullen er knopen moeten worden doorgehakt en zal het ondernemen sterker moeten worden gestimuleerd. Bij keuzes over echt grote projecten dient de bevolking te worden geraadpleegd.

In de aanhef van mijn stukje vraag ik mij af of de luchthaven nu werkelijk van de baan is. Ondanks dat het een slecht besluit is, hoop ik toch dat de discussie hierover nu eindelijk zal stoppen. De geloofwaardigheid van de politiek wordt op het spel gezet als er nu weer naar openingen wordt gezocht. Democratische beslissingen dien je te accepteren ook als je het er niet mee eens bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten