woensdag 12 juli 2017

Worden we niet te lief voor elkaar?

Over 9 maanden zijn er gemeenteraadsverkiezingen en ik denk dat dit bij de behandeling van de kadernota 2018 dinsdag 11 juli 2017 al een rol heeft gespeeld. Wat waren we opvallend vriendelijk voor elkaar, hoewel dit nu ook niet uitmondde in het feit dat we het op alle fronten volledig met elkaar eens waren. Toch werden een aantal ingediende moties en amendementen raadsbreed aangenomen en was er sprake van een (opvallend?) goede sfeer. De sfeer was zelfs kennelijk zo goed dat ik persoonlijk, tijdens een debat werd aangesproken met de woorden: ‘Chris, let even op’.

De nut en noodzaak van een goede Agenda van Twente werd breed gedragen en de debatten over dit onderwerp werden vooral op de inhoud gevoerd. Zowel de oppositiepartijen als de coalitiepartijen kwamen met een amendement, waarin de OZB opbrengstverhoging als financiering voor deze agenda werd afgewezen. Ik heb het CDA, de indiener van het amendement van de 3 C’s, moeten wijzen op een behoorlijke omissie in hun amendement en vervolgens een oproep gedaan eens te kijken of de twee amendementen niet in elkaar konden worden geschoven. Het CDA heeft deze oproep serieus opgepakt en getracht een werkbaar voorstel aan te leveren. Hoewel ook in dit amendement de primaire doelstelling, de extra OZB verhoging van tafel te krijgen, werd bereikt bleven er toch te veel en vooral principiĆ«le bezwaren over om voor dit inmiddels gewijzigde amendement de voltallige oppositie mee te krijgen. Dus werden beide amendementen ingediend en zoals van te voren natuurlijk duidelijk was, werd het amendement van de oppositie afgewezen en het amendement van de coalitie aangenomen. Ja, je hebt tenslotte een meerderheid of je hebt deze niet. Vrijwel alle partijen konden echter leven met deze situatie, de PvdA gaf hier wel erg enthousiast uiting aan, want deze partij steunde zelfs beide amendementen. Helaas was wethouder Martha van Abbema wat minder enthousiast en zelfs wat teleurgesteld, de raad was het dan wel eens over het belang van de Agenda van Twente en bereid hiervoor 7,50 per inwoner op tafel te leggen, maar haar portemonnee was na de vergadering nog steeds leeg. Ik ben van mening dat zij echter niet teleurgesteld moet zijn, zij had moeten en kunnen inschatten dat een OZB verhoging niet het geĆ«igende middel was, om deze agenda te financieren.

Dan moet je nu dus niet piepen en voortvarend aan de slag gaan om, tijdens de begrotingsbehandeling 2018 in november 2017,  te zorgen dat er een nieuw voorstel ligt waardoor je portemonnee wel gevuld kan worden. Je hebt dit geld ook pas vanaf januari 2018 nodig, dus er is nog alle tijd.  In plaats van je teleurstelling te tonen, moet je deze uitdaging vol overgave en enthousiasme aangaan. Natuurlijk gaat wethouder van Abbema dat laatste ook wel doen en als zij er een nachtje over geslapen heeft zal de teleurstelling wel weg zijn en blijft over dat de overgrote meerderheid van de raad de Agenda van Twente heeft omarmd en er in ieder geval 7,50 euro per inwoner voor over heeft. Martha komt in november zeker met een voorstel dat door de raad wel geaccepteerd wordt, inclusief een dekking voor de reservering van 5,= euro per inwoner voor speciale projecten, waardoor de bijdrage van Twenterand voor de Agenda van Twente zelfs tot 12,50 kan oplopen. Een goed resultaat waar deze wethouder trots op mag zijn. Dat zij  voor de financiering extra huiswerk heeft opgekregen kan de beste overkomen,  maar dat gaat haar lukken. Conclusie:  Geen extra OZB verhogingen en daar kunnen alle partijen, maar zeker ook onze inwoners alleen maar blij mee zijn.

Voor de rest werden er in deze bijzondere raadsvergadering een redelijk aantal moties en amendementen ingediend, met name over stokpaardjes van partijen en ook hier was er opvallend veel overeenstemming. Als de sfeer goed is krijg je ook wat meer voor elkaar en dat bleek wel uit de opstelling van de raad. Maar ook het college was mild in haar oordeel en nam een aantal moties en amendementen zelfs over.

De burgemeester kreeg het vertrouwen van de voltallige raad om te proberen de sluiting van het Middendorpshuis in Den Ham per 17 juli 2017  te voorkomen. De motie ingediend door de VVD kon hierdoor worden ingetrokken. Wat blijft is een zware en lastige opgave voor Annelies, maar zij weet zich gesteund door een eensgezinde raad met betrekking tot dit onderwerp. Dat de sfeer overigens zo goed was en bleef tijdens de lange vergadering die ’s middags al om 14.00 uur begon en tot ongeveer 22.30 uur duurde, was zeker voor een groot gedeelte te danken aan de invulling van haar rol als voorzitter van de raad. Dat het amendement van de VVD, over het aanwijzings- en delegatiebesluit voor zonneparken unaniem werd aangenomen was natuurlijk mooi meegenomen, waardoor om ongeveer 14.30 uur mijn dag al eigenlijk niet meer stuk kon. Blijft dus over het goede gevoel, waarbij we wel moeten oppassen niet te lief voor elkaar te worden er moet namelijk 21 maart 2018 wel wat te kiezen blijven.

1 opmerking:

  1. Namens de VVD Twenterand ben ik zeer tevreden met de resultaten van de twee moties en het ene amendement die op initiatief van de partij werden ingediend. Alle vooraf beoogde resulaten werden naar nu blijkt te zijn behaald en daar gaat het in de politiek tenslotte om. Ik ben dan ook een heel tevreden mens.

    BeantwoordenVerwijderen