woensdag 23 augustus 2017

College verstrekt de raad onjuiste informatie

Dat dit college geen open kaart speelt met de gemeenteraad over de gang van zaken rond de aanbesteding van een nieuw overdekt zwembad aan de Prinsenweg te Vriezenveen was mij helaas al langer bekend. Met name over de door de gemeente gehanteerde jaarlijkse exploitatiekosten van zwembad de Zandstuve, heb ik in een besloten informatiebijeenkomst vlak voor de vakantie al vragen gesteld. Deze cijfers klopten naar mijn mening niet en waren duidelijk te laag. Helaas kreeg ik hier, mede door de waas van geheimzinnigheid waarachter dit college zich verschuilde geen klip en klaar antwoord. Het college kon zich echter niet langer verschuilen omdat over deze bedragen interne vragen zijn gesteld. 

Uit de beantwoording blijkt nu dat zwembad de Zandstuve ons jaarlijks circa 280.000 euro kost en dus geen 230.000 euro zoals het college de raad wilde doen geloven. Ik ben van mening dat het politiek ontoelaatbaar is dat de gemeenteraad op deze wijze op het verkeerde been wordt gezet. GBT, heeft over deze schaamteloze vertoning, inmiddels extra en aanvullende schriftelijke vragen gesteld. Of deze onjuiste voorstelling van zaken bewust is gebeurd mag de wethouder ons persoonlijk komen uitleggen in een debat dat ongetwijfeld hierover gevoerd gaat worden, maar in ieder geval waren er andere cijfers bekend of hadden bekend moeten zijn. Dat deze cijfers de plannen van het college met betrekking tot zwemmen in Twenterand wel heel erg onrealistisch maken is een feit, maar geen reden om de gemeenteraad onjuiste cijfers te verstrekken. Het maakt overigens niet uit of deze cijfers in het openbaar worden gegeven of in een besloten bijeenkomst, cijfers moeten kloppen. Een gemeenteraad moet kunnen vertrouwen op een college dat de raad volledig en juist informeert. Als dit aantoonbaar niet is gedaan, heeft het college maar zeker de wethouder een groot politiek probleem. 

Zelfs in de laatste besloten bijeenkomst net voor de vakantie werd door de wethouder nog met 230.000 euro voor de Zandstuve gerekend. Een verschil van 50.000 euro per jaar en dat houdt in dat we dus voor een overdekt bad nog maar 365.000 euro per jaar over houden, want de raad heeft in meerderheid besloten dat we voor het zwemmen in Twenterand maximaal 645.000 euro per jaar beschikbaar willen stellen. Bovendien worden we nog geconfronteerd met circa 476.000 euro frictiekosten, die we als gemeenschap over 10 jaar nog extra moeten afschrijven,  als we de exploitatie van de zwembaden uit handen geven, zoals de bedoeling is. Daar horen we niets meer over, maar ook met deze bedragen worden we geconfronteerd. Zoals in december 2016 door de VVD al aangegeven werd, is het bijna een mission impossible om en de Zandstuve in zijn huidige vorm te laten bestaan en een nieuw overdekt zwembad (zwembad Utopia) te realiseren aan de Prinsenweg te Vriezenveen, dat voldoet aan de wensen die alle betrokkenen naar voren hebben gebracht.
Het zal toch niet zo zijn dat het college zich rijk rekent door de bijdrage die de recent opgerichte stichting Aquapark de Zandstuve, gaat leveren?  Ik heb begrepen dat zij zich niet gaan bemoeien met de financiën en de exploitatie, dus deze boei kan geen redding brengen. De stichting zal echter wel nadrukkelijk toezien dat dit zwembad in zijn huidige vorm blijft bestaan en dat bijvoorbeeld het 50 meter bad niet wordt gehalveerd om het nieuwe overdekte bad financieel mogelijk te maken. 

De afspraken tussen de raad en het college zijn duidelijk en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. De limiet is 645.000 euro per jaar en of dit gaat lukken moet duidelijk worden voor eind 2017. Dan worden de enveloppen opengemaakt en weten we of en wie voor 645.000 of lager deze twee zwembaden wil exploiteren. Ik hoor nu al geluiden vanuit het college dat het mogelijk voordeliger kan uitpakken om de aanbesteding uit te stellen, want de markt is oververhit. Het zou toch een ‘Bloody shame’ zijn als we als gemeenteraad een uitstel zouden toestaan? Hoe geloofwaardig zijn we dan nog?  Aanbesteden dus en op 19 december 2017 tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar een besluit nemen. Gezien de groeicijfers van onze economie en de stijgende inflatiecijfers  dus zo snel mogelijk aanbesteden, goedkoper wordt het namelijk niet, of gaan we wachten op een volgende crisis? Die crisis sluit ik overigens niet uit, maar dat wordt dan een lokale politieke crisis en zeker geen landelijke of Europese economische crisis. Dit college heeft niet alleen de gemeenteraad iets uit te leggen, ook de inwoners van Twenterand hebben recht op een volledige opening van zaken, onderbouwd met de juiste cijfers. Zeker gezien de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben de inwoners hier recht op, want dat kan zeker mede bepalend zijn voor hun keuze. . 

Omdat het college de raad niet volledig en ook nog eens onjuist informeert en men misschien de bui al ziet hangen, gaat men mogelijk alles in het werk stellen om de aanbesteding uit te stellen tot na de verkiezingen zodat een nieuw college geconfronteerd wordt met deze erfenis. De VVD wil echter dat de gemaakte afspraken worden nagekomen en dat we voor het einde van 2017 weten waar we aan toe zijn. Bovendien zou ik persoonlijk nog graag het college in een raadsvergadering willen feliciteren als het hun gelukt is dit zwembad te realiseren waarbij de exploitatie van de twee zwembaden op of onder de 645.000,= euro per jaar is gebleven en de gebruikers van de zwembaden zich kunnen vinden in de uiteindelijke uitvoering en mogelijkheden. Ondanks dat ik van mening ben dat dit niet gaat lukken, hoop ik dit wel, het heeft allemaal al veel te lang geduurd. We hebben echter wel een wonder nodig volgens mij, dus wie weet komt dit college hier nog mee. Het wordt anders politiek nog een hete herfst, maar dat heeft dit college gesteund door de 3 C's wel volledig aan zichzelf te danken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten