zondag 13 augustus 2017

Varkens

Binnen de gemeente Twenterand is veel te doen over het onderwerp megastallen. Je hoeft via de sociale media de woorden, varkens, intensieve veehouderij of bijvoorbeeld megastal maar te gebruiken of het gaat los. Dat is ook niet zo vreemd als je de voorgeschiedenis met betrekking tot dit onderwerp de revue in politiek Twenterand laat passeren. Heftige debatten, veel inspraakreacties en zelfs beveiliging voor de raadsleden tegen het publiek op de tribunes tijdens de debatten, vormen nu eenmaal niet echt zaken om met plezier op terug te kijken.

Hoe dan ook, dit onderwerp heeft de gemoederen lang bezig gehouden met als resultaat een besluit waarin de voorwaarden voor nieuwvestiging van IV (intensieve veehouderij) bedrijven zo moeilijk werd gemaakt, dat dit in de praktijk niet meer mogelijk zou zijn. Dit besluit werd in 2013 genomen onder de verantwoordelijkheid van wethouder Ben Engberts die rond deze debatten aangaf dat nieuwvestiging van intensieve veehouderij in Twenterand nu feitelijk onmogelijk werd gemaakt. Een oplossing waar lang over nagedacht is en nog langer werd gesproken, maar waar de gemeenteraad in grote meerderheid akkoord mee is gegaan, waaronder ook de VVD.

Helaas is wethouder Engberts heel kort van memorie of hij gaat bewust voorbij aan zijn uitgesproken woorden en brengt hierdoor weer eens schade toe aan de geloofwaardigheid van de lokale politiek. Hoe valt anders te verklaren dat hij een buurgemeente heeft laten weten dat het college geen bezwaar heeft tegen de vestiging van een mega grote varkensfokkerij op of zelfs gedeeltelijk binnen onze gemeentegrenzen? Hij kan echter zo’n toezegging helemaal niet doen, hij gaat hier namelijk niet over, dit is aan de gemeenteraad. Hij dient gewoon af te wachten hoe de raad hierover besluit en vervolgens rest hem niets anders dan dit uit te voeren of op te stappen. Meer smaken  zijn er niet voor hem. Kennelijk heeft hij nog steeds niet door hoe het in de politiek werkt en daar kun je best vragen bij stellen. Ik heb dus daadwerkelijk overwogen hem hierover schriftelijke vragen te stellen, maar hierover vooraf even contact gezocht met collega partij GBT. In het verleden hebben zij zich namelijk zeer nadrukkelijk met dit onderwerp bezig gehouden en bovendien als enige partij tegen de opgestelde regels gestemd. Ik vernam dat zij de vragen hierover al gereed hadden en zouden gaan indienen. Aan dubbel werk heb ik een hekel dus ik ben er niet mee verder gegaan. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de wethouder op deze legitieme vragen, maar zeker ook naar de opstelling van de andere partijen, die allemaal mede verantwoordelijk zijn voor de opgestelde regels. Hoe gaan zij het gedrag van de wethouder in deze beoordelen en gaan zij wel of niet toestemming verlenen voor het realiseren van dit IV bedrijf met 3500 zeugen? Voor mij is het duidelijk, de wethouder is hier weer eens buiten zijn boekje gegaan, hoewel je ondertussen helaas zeker wel over een boek kunt spreken. 

Hoe is het in hemelsnaam toch mogelijk dat je als wethouder, die in 2013 persoonlijk verantwoordelijk was voor het opstellen van de regels die IV bedrijven feitelijk onmogelijk maakte, nu een verklaring van geen bezwaar afgeeft aan een buurgemeente voor de nieuwvestiging van zo’n immense varkensfokkerij, dit valt toch niet uit te leggen?

Voor de VVD is dit best een lastig onderwerp. Aan de ene kant willen we als partij iedere ondernemer graag de ruimte geven te ondernemen en ook zijn wij voorstander van het gebruik van moderne middelen om de bedrijfsvoering zo efficiƫnt mogelijk te kunnen voeren. Dat je er dan niet aan ontkomt dat je grootschalig moet denken is voor ons ook een vanzelfsprekendheid. Dat je hierbij de belangen van alle betrokkenen mee moet wegen is voor ons echter ook een vanzelfsprekendheid. De VVD Twenterand is een lokale partij en onze prioriteit ligt in Twenterand en gezien de houding van de inwoners van Twenterand over intensieve veehouderij, hebben we meegewerkt aan het opstellen van regels die nieuwvestiging van IV bedrijven onmogelijk maken. Dit hebben we in 2013 heel bewust zo besloten en hoe men ook over de VVD Twenterand denkt, we zijn gewend onze afspraken na te komen. In Twenterand wil men geen nieuwe IV bedrijven hebben, daarover is een raadsbesluit genomen en daar hebben we mee te maken en dat geldt natuurlijk ook voor de VVD Twenterand, maar vanzelfsprekend ook voor wethouder Engberts.

Wethouder Engberts moet mij tijdens de debatten op 12 of 13 september 2017 maar eens haarfijn uitleggen waarom hij niet alleen een raadsbesluit naast zich neer heeft gelegd, maar mij tevens verklaren waarom hij zijn eigen toezeggingen niet is nagekomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten